hero-alt

Steeds meer warmtepompen in onze huizen

Onze huizen worden duurzamer en hierdoor wordt er vaker gekozen voor warmtepompen om het huis te verwarmen. Door strengere regelgeving op het gebied van CO2 uitstoot wordt er duurzamer gebouwd en kan men niet om de warmtepomp heen. Een ‘0 op de meter’ woning gebruikt geen gas meer en wekt eigen elektriciteit op. Omdat een warmtepomp een relatief duur product is, geeft de overheid subsidie op warmtepompen. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Het is dan belangrijk om de woning goed te isoleren, zodat er zo min mogelijk warmteverlies is.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam product en kan de cv-ketel voor een groot gedeelte of helemaal vervangen. In feite is een warmtepomp een omgekeerde koelkast en onttrekt het warmte aan de buitenlucht of grond en geeft deze af in huis of bedrijf. In de zomer kan een warmtepomp het huis koelen.

 

Type warmtepompen

Er zijn verschillende typen warmtepompen, maar de basiswerking is hetzelfde. Zo zijn er grondwarmtepompen, water-luchtwarmtepompen, lucht-luchtwarmtepompen hybridewarmtepompen, etc. Een hybridewarmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Zodra er meer warmte nodig is dan de warmtepomp kan leveren, springt de cv-ketel bij. De cv-ketel moet er dan wel geschikt voor zijn. Welke warmtepomp het beste in huis of bedrijf past kunnen wij berekenen. Op alle warmtepompen, behalve lucht-luchtwarmtepompen, wordt subsidie gegeven. Lucht-luchtwarmtepompen zijn warmtepompen die aan de muur hangen en werken zoals de airco aan de muur. In plaats van dat er koude lucht het huis in wordt binnen geblazen, wordt het principe omgedraaid en wordt er warme lucht naar binnen geblazen.

 

Een warmtepomp:

+ gebruikt geen gas, alleen een beetje elektriciteit. U kunt dus van het gasnetwerk worden afgesloten;

+ reduceert de CO2 uitstoot aanzienlijk;

+ kan de woning verwarmen, maar ook koelen in de zomer;

+ gaat gemiddeld 20 jaar mee;

+ is onderhoudsvriendelijk;

 

– is relatief duur in aanschaf. Door de subsidie van de overheid, wordt de terugverdientijd verkort;

– neemt enige ruimte in beslag. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp.

 

Wanneer voor een warmtepomp kiezen?

Als u een huis laat bouwen, dan is het aan te raden om een warmtepomp te laten installeren;
Als u gaat renoveren of verbouwen, dan is een warmtepomp waarschijnlijk een goede aanvulling en een goed alternatief voor de cv-ketel;
Als u uw cv-ketel moet vervangen, dan kan een warmtepomp een goed alternatief zijn. Dit hangt af van de leeftijd van uw woning en hoe goed het geïsoleerd is.

Subsidie op warmtepompen

Afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt aangeschaft is er tussen de € 1000 en € 2500 euro subsidie beschikbaar. De overheid wil met deze subsidie de afgesproken klimaatdoelstellingen halen. Een warmtepomp reduceert de uitstoot van CO2. Door deze subsidie worden de terugverdientijd van de investering verkort en zo is er minder afhankelijkheid van de gasprijs. Omdat er minder gas uit Groningen wordt gepompt, kunnen de energieprijzen op termijn stijgen en worden we, naar verwachting, afhankelijk van Russisch gas.

 

Lees meer over de mogelijkheden en subsidies op de website van Abel&co. Abel&co is een coöperatief netwerk van ruim 240 installateurs die in Nederland samenwerken. https://abelenco.nl